Ще бъде ли Ферари препъни камъка за Хамилтън и Мерцедес през сезон 2019?

Няма съмнение, че всеки нов сезон във Формула 1 започва с големи очаквания от страна на основните заподозрени в битката за шампионския трофей при пилотите и конструкторите. И за поредна година ключовите съперници са отборите на Мерцедес и Ферари, начело с техните главни пилоти, Люис Хамилтън и Себастиан Фетел. Най-вероятно именно те двамата ще водят основната битка за титлата, докато вторите пилоти, Валтери Ботас за Мерцедес и Шарл Леклер за Ферари, ще се опитат да донесат още точки за своите отбори в битката при конструкторите.

Ролята на италианския тим обаче отново се очертава да бъде на догонващия отбор, тъй като абсолютната хегемония на Мерцедес във Формула 1 през последните няколко години е безспорна. През миналия сезон германците се поздравиха с невероятното постижение от пет поредни титли при конструкторите. Главна заслуга за този успех естествено има Люис Хамилтън, като в момента Мерцедес са само на една титла от изравняване на рекорда на Ферари от шест поредни конструкторски титли.

И тук идва много интругащия момента свързан със сериозната суша при Ферари от гледна точка на спечелени титли през последното десетилетие. Скудерията няма победа при конструкторите от 2008-ма година насам, макар преди това те да бяха почти необезпокоявани, като абсолютен хегемон сред отборите във Ф1. И ако изключим двете изненадващи победи на Рено преди повече от 10 години, то Ферари наистина доминираше със страхотни пилоти, като Михаел Шумахер и много бърз болид.

А като изключим чисто пилотските умения, които естествено играят голяма роля в надпреварата, машината, с която Фетел и Леклер ще се състезават има също толкова голямо значение. Точно в самия болид са и големите надежди на Ферари за настоящия сезон, като SF90, както е обозначена новата машина на скудерията през 2019-та е считана за скритото оръжие на италианците. В предсезонните тестове в Барселона, които се проведоха по-рано тази година, самия Хамилтън сподели, че за момента Ферари дейвствително са по-бързи от Мерцедес, макар и съответните Формула 1 залагания все още да дават превес на немския тим.

Този превес за отбора на Мерцедес в предварителните прогнози за краен победител при конструкторите през сезон 2019 показва, че техния коефициент за спечелване на титлата е 1.90. Ферари обаче са плътно зад тях с 2.37, като наистина се очертава една много ожесточена битка за първото място. От друга страна пък, единствената по-реална конкуренция на Ферари и Мерцедес при конструкторите, отбора на Ред Бул Рейсинг изостава с коефициент от 7.00, докато още по-назад са следващите отбори по коефициенти, като това са Алфа Ромео Рейсинг и Рейсинг Пойнт с по 301.00.

Ако обаче оставим болидите на различните отбори настрана, то победителя при конструкторите до голяма степен се определя от самите пилоти. И ако приемем, че Хамилтън преследва шеста шампионска титла в актива си, докато Фетел гони своята пета, то има и други пилоти, които са също толкова жадни за успех. Един от тях е съотборника на Хамилтън в Мерцедес, Валтери Ботас, който финландеца заяви преди началото на новия сезон, че е твърдо решен да спечели титлата при пилотите през 2019-та.

Но дори и финландския състезател на Мерцедес да не постигне доста големите си цели, то Люис Хамилтън със сигурност ще се опита да донесе нова порция слава за себе си и своя отбор през този сезон. Дали Ферари с техния нов болид обаче няма да обърка плановете на германския тим? Ще трябва да изчакаме до края на сезона за да разберем, но е повече от ясно, че скудерията ще даде сериозен отпор на своите конкуренти в битката за титлата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*