Съперник на Благой Иванов-Багата призна успеха си, след като наруши правилата

Най-добрият български ММА състезател Благой Иванов-Багата загуби от бразилеца Аугусто Сакаи в поредна галавечер от UFC в Лас Вегас. Двубоят се проведе в неделя рано сутринта българско време и бе пети за българина от договора му с престижната верига. 

 

Благой Иванов регистрира втора поредна загуба и общо четвърта в кариерата си, като има 18 победи и 1 равенство. Неприятният факт е, че три от четирите поражения са, след като българинът подписа договор с UFC. Така от общо петте си срещи под „шапката“ на престижната верига Иванов има две победи (над Бен Ротуел и Тай Туиваса) и три загуби (от Жуниор Дос Сантос, Дерик Люис и Аугусто Сакай). От контракта на нашия ММА боец остава още един двубой.

 

Един от лидерите сред световните букмейкъри  Бет 365  бе напълно раздвоен преди битката. Компанията оценяваше шансовете и на двамата за успех с еднакъв коефициент, като не даде предимство нито на българина, нито на бразилеца. В случая изиграните пълни 3 рунда се оказаха печеливш залог за онези, които са избрали възможността срещата да се изиграе до края (да няма нокаут). Ставката за пълни три рунда в двубоя варираше около 1.62-1.64 (например за заложени 10 лева печалбата е малко над 16 лева).

 

Съдиите присъдиха победата на Сакай с решение: 27-30, 29-28, 29-28 точки в отделните три рунда. Драмата се разигра в третия рунд, който се оказа и най-спорен след края на двубоя и взетото съдийско решение. Благой Иванов се опита да „свали“ противника на земята, но той се хвана за оградата и така се задържа на крака. Хващането за оградата е категорично забранено и се наказва с отнемане на точки, но съдията Джейсън Хързог направи само устна забележка на Сакай.

 

“Хванах се за оградата без да искам, беше инстинктивно и никога не бих направил съзнателно такова нещо. Но това нямаше значение, защото аз спечелих. Знам, че ме очакваше много корав противник, българинът е добър и трябваше да се подготвя добре за мача, като покажа уважение към него. Според мен обаче е лудост, че единият съдия даде оценка 30:27 точки в негова полза“, коментира след края на мача Аугусто Сакай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*