последни

Съвети от Bulmag: Как се приготвя леща?

Лещата е енергийна храна, ароматна, на достъпна цена, основна във вегетарианските и веганските рецепти, тъй като е заредена с протеини на растителна основа.

Предлага се в различни цветове и сортове и се използва в разнообразни рецепти. Някои от тях включват лесни гарнитури, вкусни салати и основни ястия. Видовете, които са най-разпространени в супермаркетите, са розова, жълта, класическа кафява и червена, споделят от BulMag.

Ако се научите да готвите добре леща, ще постигате перфектни вкус и текстура, без да става на каша, освен ако не целите точно такъв резултат от приготвянето ѝ, разбира се.

Какви са нейните особености

Лещата е малка бобова култура, заредена с растителни протеини и хранителни вещества и участва в приготвянето на различни здравословни рецепти. Тя е универсален продукт, който може да се съхранява цяла година в килера, без да се променят вкусовите му качества.

Често срещана е във веганската и вегетарианската кухня, тъй като е с високо съдържание на фибри, въглехидрати и протеини. Тази храна ще ви поддържа сити, здрави и заредени с енергия.

Когато става въпрос за приготвяне на леща, трябва да сте решили кой вид ще изберете, защото всеки е подходящ за определен тип манджи. Червената е най-добре приложима за супи и чорби, а ако я варите повече – става на каша. Кафявата се използва най-вече за приготвяне на яхнии, докато останалите видове – за салати и гарнитури.

Стъпки за приготвяне на вкусна супичка или яхния

Много хора си задават въпросите: Как се прави?, Как да сготвя лесно и вкусно ястия с този продукт? Затова екипът е подготвил специален раздел Съвети от BulMag: Как се приготвя леща? Целта е да ви помогне не само когато пазарувате от онлайн магазин BulMag, а и след това – когато решите да използвате продуктите.

  1. Изплакнете я в сито с фина мрежа под чешмата. Докато изплаквате, не забравяйте да я почистите от малки камъчета или други боклуци. 
  2. Сложете четири чаши вода и една чаша леща в тенджера за варене. Може да добавите подправки – чубрица, сол, черен пипер и други според вашия вкус.
  3. Оставете тенджерата да заври. След това намалете на много ниска температура, покрийте и засечете време 20-30 минути. Времето за готвене ще варира леко в зависимост от сорта, който сте избрали. 
  4. Отцедете водата, преди да използвате за яхния, а ако сте решили да готвите супа, просто трябва да добавите зеленчуци, мазнина и още някоя подправка.

Остава само да се насладите на уникалния вкус, събирайки се цялото семейство на трапезата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*