Слънчевите очила за мъже – 5 стъпки, които да спазваме в избора им

Слънчевите очила не са просто моден аксесоар. Те са от съществено значение що се отнася до защитата на очите ни от вредните ултравиолетови лъчи. За мъжете изборът на правилните слънчеви очила може да бъде предизвикателство поради различните стилове, материали и форми, налични на пазара. В тази статия ще разгледаме петте основни стъпки, които трябва да следвате, когато избирате слънчеви очила за мъже, гарантирайки, че получавате чифт, който не само изглежда страхотно, но и предлага оптимална защита.

Стъпка 1: Определете бюджета си

Преди дори да започнете да търсите слънчеви очила е важно да определите бюджета си. Те могат да варират значително по цена, а други не чак толкова. Като знаете колко сте готови да похарчите, можете да стесните търсенето и да избегнете разочарованието от намирането на перфектния модел, който е извън ценовия ви диапазон. Не забравяйте, че закупуването на качествени слънчеви очила с UV защита е инвестиция в дългосрочен план.

Стъпка 2: Определете формата на лицето си спрямо формата на рамките

Изборът на рамка е от решаващо значение, тъй като тя влияе върху това как ще изглеждат очилата върху лицето ви. Има няколко основни форми на рамките, сред които можете да избирате:

 • Кръгли рамки: Те обикновено са подходящи за хора с овална или сърцевидна форма на лицето. Добавят баланс, като същевременно осигуряват класическа и елегантна визия.
 • Квадратни рамки: Мъжете с по-квадратни лица трябва да обмислят избора на квадратни или правоъгълни рамки, които помагат да се смекчи твърдата линия на челюстта.
 • Овални рамки: Те са универсални и пасват почти на всеки. Идеални за мъже с кръгли или продълговати лица, тъй като допълват естествените извивки на лицето.
 • Правоъгълни рамки: Ако имате лице с триъгълна форма (по-тясно чело и по-широка брадичка), правоъгълните рамки могат да създадат баланс.

Не забравяйте, че това са само общи насоки и в крайна сметка изборът на форма зависи от личните ви предпочитания и стил.

Стъпка 3: Изберете подходящ размер

Размерът на слънчевите очила също е важен фактор, който трябва да имате предвид. Твърде големите очила могат да направят лицето ви да изглежда по-малко. Докато твърде малките могат да бъдат неудобни. Ето няколко съвета за определяне на правилния размер:

 • Повечето слънчеви очила имат малък надпис със своите размери (обикновено изписан на рамките). Изписаните цифри включват ширината на стъклата, дължината на рамената и ширината на рамката.
 • Винаги пробвайте слънчевите очила, преди да закупите. Уверете се, че пасват удобно на лицето ви и не причиняват дискомфорт. Стъклата не трябва да се допират до бузите, а рамката не трябва да оставя забележими празнини между лицето и стъклата.
 • Планирайте добре къде ще носите слънчевите си очила – за дейности на открито като бягане, колоездене, плуване или нещо друго.

Стъпка 4: Оценете качеството на стъклата

Стъклата са основният елемент на слънчевите очила, така че е изключително важно да бъдат с високо качество. Потърсете такива, които предлагат 100% UV защита, блокирайки както UVA, така и UVB лъчите. Също така проверете дали имат антирефлексно покритие, което помага за намаляване на отблясъците и подобрява видимостта.

По отношение цвета на стъклата има няколко варианта:

 • Кафяви/кехлибарени: Тези стъкла подобряват контраста и яснотата, особено в условия на слаба светлина. Също така намаляват яркостта, което ги прави подходящи за различни дейности на открито.
 • Сиви: Те намаляват отблясъците и подобряват възприемането на контраста. Подходящи са за различни условия и често се използват за дейности като шофиране и риболов.
 • Зелени: Те са проектирани да подобряват виждането при условия на слаба светлина чрез увеличаване на контраста и остротата. Могат да бъдат полезни за дейности като голф и стрелба.

Стъпка 5: Обмислете специфичните характеристики

И накрая, помислете за всякакви допълнителни характеристики, които биха могли да подобрят вашия комфорт:

 • Избор на поляризирани стъкла: Те намаляват отражението на светлината от повърхностите, осигурявайки по-голяма яснота и комфорт.
 • Избор на гъвкави или сгъваеми рамки: Ако планирате да носите слънчевите си очила, докато пътувате или спортувате, те могат да бъдат практично решение.
 • Избор на очила с хидрофобно покритие: Тези покрития помагат да се отблъсне водата, улеснявайки почистването.
 • Избор на вентилирани очила: Такива с отвори, които предотвратяват запотяването на очилата. Особено полезно за хора по-активен начин на живот.

Заключение

Избирайки внимателно мъжки слънчеви очила въз основа на тези пет основни стъпки, можете да намерите перфектния чифт, който не само допълва вашия стил, но и осигурява отлична защита за очите ви. Независимо дали става въпрос за ежедневно облекло или специфични дейности на открито, следването на тези стъпки ще ви помогне да направите информирана покупка и да се насладите на новите си слънчеви очила в дългосрочен план.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*