Кинолегенди: Шон Конъри

james-bond-007

Сър Томас Шон Конъри, или както е известен Шон Конъри е пенсиониран Шотландски актьор и продуцент. Носител е на награда Оскар, станал известен през 60-те години на 20 век, той е емблематичен с ролите си на героя на Иън Флеминг  – Джеймс Бонд, агент 007. Посветен е в рицарство от Кралица Елизабет II през 2000 г.

Запален голфър, активен член на щотландската народна партия и все признат актьор в САЩ. Конъри е имал идея собствено голф игрище в собствен замък във Франция, но не успява да реализира идеята си. Има вила в Краниди, Гърция, негов съсед е Крал Вилхелм-Александър Нидерландски, с когото делят една и съща писта за вертолети.

Интересното, че никой още не е подобрил рекорда на Конъри- снимал се е в цели 8 филма за Джеймс Бонд. Част от неговата завидна филмография е Лигата на необикновените (2003), Клопка (1999, Скалата (1996), Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход (1989), Името на розата (1986), Убийство в Ориент Експрес (1974), От Русия с любов (1962), Доктор Но (1962) и др.

Томас Шон Конъри започва кариерата си в редица професии: млекар, носач на тухли, дори и работи за предприемач.След опита му като модел, получава роля в актьорския състав на мюзикъла “Южния Пасифик”, след това се снима в няколко малки роли и филми. Той остава относително непознат за на публиката, докато не получава ролята на Джейм Бонд в “Доктор Но” през 1962 г.

Шон Конъри е първия Бонд, отличаващ се и поставящ летвата високо. Неговия Бонд е изискан, остроумен, чаровен, пълен с увереност, спокойствие под налягане, и е един – а дамите много. Конъри доста умело импровизира доста от сцените и репликите на Бонд, които днес са неизбежна част от всеки Бонд-филм. Винаги намира точния момент, когато да каже някоя остроумна фраза и да избие на комичен момент. Така и прави във филма “Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход”, най-вероятно и за това е избран за ролята на бащата на търсача на находки и артефакти – Индиана Джоунс. С Харисън Форд образуват доста комичен и забавен тандем, държащ ни под напрежение до края на филма.

Но това е първия Джеймс Бонд, оригиналния агент 007 и няма как да спрем да говорим за него.

Облича се добре. говори нежно… с маниери. Неговото име е… Бонд… Джеймс Бонд!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*