Характеристика на акулата

Акула - характеристика

Акулите са бързо плуващи риби, чийто скелет се състои от хрущяли, а не от кости. (Хрущялът е еластична тъкан, която впоследствие се превръща в кост). Акулите са едни от най-старите животни на Земята. Първите акули се появяват преди повече от 300 милиона години. Днес се срещат над 300 вида акули.

Къде живеят акулите

Повечето акули живеят в океани, които се намират в регионите с по-мек и топъл климат. Но гренландската акула живее в студените арктически води. Пясъчните акули прекарват по-голямата част от времето си на дъното или в плитки води. Португалската акула живее в най-дълбоката част на океана.

Характерни особености

Китовата акула е най-голямата риба в света. Тя достига около 15 м дължина и тежи близо 20 тона. Най-малката акула, светещата акула джудже (латинско наименование Etmopterus perryi), се среща около бреговете на Колумбия и Венецуела. Тя е дълга едва 19 см.

Повечето акули имат остра муцуна която се издава над устата. Но акулата чук има широка сплескана глава. Зъбите на акулата са триъгълни и остри. Те растат през целия й живот. Само няколко вида, включително бялата акула, тигровата акула и акулата мако, имат изключително големи зъби. Акулите имат силна, вертикално разположена опашна перка и мощни гръдни плавници.

Кожата на акулите е обикновено сива и груба, с люспи, прилични на кожни зъбци. Но акулите могат да бъдат и кремави, жълти, кафяви, бронзови, сини или почти черни на цвят. Често акулите са изпъстрени с петна, ивици или имат мраморна шарка.

Поведение

Акулите си намират храна благодарение на острото си обоняние. Те се хранят с плактон, ракообразни, морски костенурки, риба, тюлени, морски свине (муткури), сепии и китове. Акулите кръжат около жертвата си и често я приближават отдолу. Те озверяват, когато бъдат възбудени от миризмата на кръв. Тогава нападат и светкавично изяждат всичко, което им се изпречи.

Акулите нямат плавателен мехур и затова трябва да плуват непрестанно, за да дишат и да не потънат. Те са известни с голямата скорост, която развиват във водата.

Повечето видове изминават по 32 до 48 км в час. Но при акулите мао е регистрирана скорост от над 97 км в час.
Повечето акули живеят сами. Някои обаче, като бодлоперата (кучешката) акула, образуват пасажи.

Възпроизводство

Акулите се размножават по един от три възможни начина. При някои видове женската ражда малките си. При други малките се излюпват от яйца вътре в тялото на майката, след което тя ги ражда. Има и трети вид акули, при които женската снася правоъгълни яйца с кожеста обвивка, които се закрепят към скали и морски водорасли. Дни или седмици по-късно от тях се излюпват малките акули.Женските могат да родят на веднъж от 2 до 20 малки.

Акулите и хората

Хората ядат месото на някои акули, включително на акулите мако и на лисичите акули. Само някои видове, сред които бялата и тигровата акула, се смятат за опасни за хората. Когато са гладни, раздразнени или бранят територията си, те могат да нападнат човек. Дори само движенията и шумът на хора при плуване могат да предизвиат акула да ги нападне. Но нападенията от акули са редки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*