Повече за акнето

Акне

Много юноши и девойки, както и някои възрастни се сблъскват с неприятно състояние на кожата, наречено акне. Някои случаи на акне са много леки и преминават, без да оставят следи. Други са по-сериозни и може да причинят белези. Момчетата обикновено са по-засегнати от момичетата.

Главните симптоми на акне са поражения (необичайни подутини или петна) върху кожата. Това обикновено са пъпки. Появяват се най-вече по лицето и врата.

Причина за акнето са някои промени в организма, които засягат кожата. Промените се проявяват, когато момчето или момичето достигне пубертета, или съзрява. В този период организмът произвежда повече химични съединения, наречени хормони. Някои хормони ускоряват произвеждането на мазнини от кожата. Излишните мазнини заедно с мъртви кожни клетки се натрупват и запушват порите. Тъй като мастната жлеза под запушената пора произвежда повече мазнина, пората се издува и се образува пъпка.

Предотвратяването на акнето е трудно. Съществуват обаче различни видове лечение за изчистването му и начини да не се допусне влошаване на състоянието.

Измиването на кожата с мек сапун два пъти дневно помага. То отстранява известно количество мазнини и мъртви кожни клетки, които причиняват запушване на порите.

В някои случаи лекарят предписва медикаменти за лекуване на инфекции, причинени от акне. Лекарите предлагат и лечебни лосиони или кремове, които се нанасят върху кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*