Може ли Android без Google или как изглежда без него?

Ако имате Android устройство, сигурно сте се чудили, дали то би работило така добре без Google? А какво ще стане, ако се изкорени Google от Android? Звучи сложно? Не, имах предвид да заменим приложенията от Google с техни алтернативи, или суригати (заместващи, сурогат = заместител), които нямат нищо общо с Google Inc. и не са разработени от техните програмисти.

След търсене продължило няколко часа открих, че ще ми е по-лесно да пробвам готов Launcher, отколкото да търся приложения поотделно. Пробвах много приложения, но никое не ме грабваше, но опитите ми да намеря идеалното се увенчаха с Yandex.Shell. Да на Яндекс е, но помислете, кой би представил по-добра алтернатива на американски гигант – точно така руснаци! Руските ни събратя от Yandex.ru се справят доста добре добре, когато става дума за търсачка номер едно в Русия. Но и от към Android приложения не изостават, тяхната страница с приложения, хич не е бедна.

Нека направо да мина към представяне на самото приложение след като вече съм го подкарал на телефона си. За жалост Yandex.Shell се предлага само за смартфони и няма как да го инсталирам и на таблета си.

Yandex.Shell предлага и 3D изглед на екраните. За мен е много добър, а и изпълни целта която бях си поставил – да замени Google. Така вече имам телефон, който не зависи от чичко Google, или до някъде, все пак Android е разработен от програмистите на Google и му е заложено да работи изцяло с него. Така, че Yandex.Shell само симулира, че не използвам ресурсите на Google, казано направо.

От към добавки за времето може би е крайно изчерпателен и подробен.

Yandex Dialer и самите настройки на Shell-а. Един от недостатъците на Yandex.Shell е, че не се поддържа на български, но става и на английски, ако сте от старата школа и руския ще ви задоволи. Никое от приложенията които предлагат от Янаки, с възможност за смяна на езика не предлагат български – голям пропуск според мен, все пак сме славянски народи с близки езици, но това е друга тема.

Време е да ви представя Yandex.Maps, той не идва с инсталацията на Shell-а така ,че ще трябва да си го инсталирате отделно и самостоятелно. След като го разгледах подробно не виждам с какво е по различен от Google Maps има същите функции само лека разлика в интерфейса, но се преживява. Освен това е идеалната алтернатива на Google Maps. Веднага ме откри и ми предложи да ме навигира до Москва, но както и да е, идеален е и нямам забележки по него.

Yandex.Weather или Яндекс.Време е идеален за станалото много популярно в последно време да се прави екрана снимка на приложението за прогнозиране на време и най вече на градусите в реално време и да се споделя в социалните мрежи, с коментар колко студено било. Яндекс.Време напълно задоволи очакванията ми за него, става неразделна част от смартфона ми, а и си заслужава!

Толкова за сега. Очаквайте скоро и продължение в което ще търся алтернатива на Google Chrome, Google Play Music, Галерията, Камерата, четенето на мейли също е неразделна част от съвременния телефон, а защо не и алармите и клавиатурата да сменим?

Не забравяйте да споделите в социалните мрежи, ако съм ви бил полезен, или коментирайте – каква алтернатива на google приложения ползвайте.

 Ето линк към следващата статия

2 comments

  1. Интересно.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*