Кой е Жул Верн

Жул Верн

Френският писател Жул Верн е известен като един от първите автори на научна фантастика. Той написва повече от 50 романа и много разкази.

Верн е роден на 8 февруари 1828 г. в Нант, Франция. Следва право и известно време работи като борсов посредник. Но винаги е смятал себе си за писател. През 1850 г. пише първата си пиеса. Първият му приключенски роман, пожънал успех, е „Пет седмици в балон”, който е публикуван през 1863 г.

Верн изучава различни научни дисциплини, за да направи историите си колкото е възможно по-достоверни. Знае толкова много, че е в състояние да си представи редица изобретения, които скоро ще се появят в истинския живот. В романите и разказите си той предсказва чудеса като телевизията, самолетите, космическите пътешествия и съвременните подводници.

Най-прочутите приключенски романи на Верн вероятно са „Двадесет хиляди левги под водата” (1870 г.) и „Пътешествие около света за 80 дни” (1873 г.). „Двадесет хиляди левги под водата” е разказ за капитан Немо, тайнствен пътешественик, който управлява удивителна подводница. „Пътешествие около света за 80 дни” е историята на Филиас Фог, английски джентълмен, който предприема много бързо (за 70-те години на XIX век) пътуване, за да спечели облог.

Верн умира в Амиен, Франция, на 24-ти март 1905 г. Творбите му са преведени на много езици и са популярни и до днес. По негови романи са заснети няколко филма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*