последни

Витамин D – защо ни е необходим и как да си го набавим

Витамин D е изключително важен за човешкото здраве, но проучвания показват, че повечето от нас не получават достатъчно количество от него (за да намерите витамин D с високо качество и от топ производители, посетете Workout.bg).

Смята се, че като цяло по света около 88% от населението получава по-малко витамин D, от оптималните нива за правилно функциониране на организма. Това означава, че почти всички ние по един или друг начин сме засегнати.

Най-големият източник на витамин D е слънцето

За човешкият организъм най-големият източник на витамин D е слънцето. Въпреки че при излагане на слънчева светлина човешкото тяло е в състояние само да си произвежда витамин D, оказва се, че повечето от нас не успяват да си го набавят.

Причините са различни. Слънцето често не е достатъчно силно, за да отговори на нуждите на тялото, а дори и когато е така, самите ние се страхуваме да се излагаме на слънце прекалено, тъй като това може да бъде и много опасно.

Кое пречи на синтезирането на витамин D в организма

Освен това, има и много фактори, които ограничават способността на тялото да преобразува слънчевата светлина във витамин D, включително ограничено излагане на слънце през зимните месеци.

Друг такъв фактор е по-напреднала възраст, а също така и по-тъмната пигментация на кожата, която играе ролята на възпрепятстващ фактор, тъй като притежава по-висок филтър за слънчевите лъчи.

Освен това, съществуват и други фактори. Така например, при използване на слънцезащитен крем, кожата не може да произведе достатъчно витамин D. Същото се отнася и за носенето на дрехи, които покриват кожата.

Защо е необходим витамин D

Витамин D е необходим за поддържане на костната плътност и здравина, за поддържането на нервно-мускулната функция, за поддържането на нормален възпалителен отговор и други.

Витамин D е важен за да притежаваме достатъчно мускулна сила, за да усвояваме правилно калция, за да имаме здрава имунна система и за да поддържаме нормално кръвно налягане.

Проучванията показват, че адекватните нива на витамин D са свързани с намален процент фрактури и наранявания при спортисти, с по-малко инфекции на горните дихателни пътища, а също и с облекчаване на симптомите на хронично главоболие и мигрена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*