Ваксина – определение, действие и история

Ваксина

Ваксините са вещества, които предотвратяват разпространението на болести. Ваксинирането може да спаси живота на милиони хора. Например едрата шарка убива около 2 милиона души през 1967 до 1979 година, болестта изчезва. Промяната е резултат от световна програма за ваксиниране.

Как действат ваксините
Много болести се причиняват от мънички организми, наречени бактерии или вируси. Когато хората се ваксинират против дадено заболяване умишлено им се дават бактерии или вируси..

Бактериите или вирусите във ваксината са мъртви или отслабени. Причиняват незначително или никакво неразположение на ваксинирания. За сметка на това карат имунната система да произведе протеини, наречени антитела, които се борят с болестта. Ако същите бактерии или вируси навлязат в организма по-късно, имунната система знае как да се бори с тях.

История
Английският лекар Едуард Дженър създава първата ваксина през 1796 г. Най-напред забелязва, че хора, които се разболяват от по-леката болест кравешка шарка, рядко се заразяват с по-сериозната едра шарка. И прави опити, за да открие защо. Той втрива материал от пришка на кравешка шарка в кожата на здраво момче. Момчето се заразява с кравешка шарка. След това Дженър издрасква ръката на момчето с материал от пришка на едра шарка. Момчето остава здраво. Материалът от кравешката шарка е ваксина срещу едрата шарка.

Френският учен Луи Пастьор е друг бележит изследовател. През 80-те години на XIX век той разработва ваксина срещу бяс. Използва по-слаба форма на вируса, причиняващ бяс, за да предпази от атаката на същия вирус.

От времето на Пастьор учените създават ваксини срещу много болести. В средата на XX век Джонас Солк открива ваксина, която почти напълно унищожава полиомиелита. Разработени са ваксини за дребна шарка, заушка, холера, чума, туберколоза, грип и хепатит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*