Може ли Android без Google, или как да го променим в една по-добра система

В предишната част Може ли Android без Google или как изглежда без него поставих началото на една промяна – промяната, в която се опитвам да избегна услугите на Google. Не ме разбирайте погрешно аз харесвам Google, ползвам почти всяка негова услуга, но си поставих за цел да го изкореня от моя смартфон.

В предната статия ви представих Yandex.Shell и как се борави с него и как би изглеждал инсталиран на телефона ви. За тази статия си поставих за цел да намеря алтернативи на браузъра Chrome, Play Music, Gmail, Google Disk.

Започвам с предлагането на алтернатива на Gmail, защото не всички ползват услугите му, въпреки, че е задължителен – без него не може да се свали приложение от Play Market.

Първото приложение на което искам наблегна е Yandex.Mail, не заради друго, а защото понеже както споменах в предната статия ми харесаха някои приложения на Яндекс.

Първия недостатък на Yandex.Mail който открих, е че трябва да имаш регистрация в Яндекс. Не можеш да влезеш със съществуваща в ABV.bg, Yahoo.com, Hotmail и др. Въпреки, че аз имах регистрация в Яндекс отдавна, това не ме задоволява напълно, почти за нищо не я ползвам. Затова започнах да търся друго приложение, което да ме задоволи напълно.

Така намерих myMail.

myMail предлага доста повече възможности. Можете да го ползвате с профила си в Google, Yahoo, Hotmail, Outlook и др. Тук отново не можах да вляза с профил от abv.bg, по незнайно какви причини. Но влязох с профил от gmail, приех няколко споразумения, които ме уверяваха, че личните ми данни са добре защитени в myMail. Може би открих най-добрата алтернатива на Gmail. Но все още остава под въпрос как да чета abv пощата си през андроид приложение.

Впоследствие изпробвах приложението Mailbox, интересното е, че е разработено от програмистите на Dropbox.

Първото на което попадна след като влязох в приложението е “дилемата” с кой профил да вляза. Имах възможността да избирам измежду Google и iCloud, аз нямам регистрация в iCloud – затова избора ми беше предопределен така да се каже. Не е кой знае колко по-различно от Gmail, но ако имате профил в iCloud, а ползвате Android смартфон ще ви е от полза. Ще ви е и от полза ако искате да не ползвате скучния Gmail. Лично на мен от тези три приложения ми допада myMail, поради причината, че имам регистрации в Google, Yahoo и Hotmail, сърфирането от една в друга ще е “фасулска работа”.

Минаваме на брузърите алтернативи на Chrome. Както винаги започвам с предложение на Yandex това е Yandex.Browser.

yandex.browser.01Yandex.Browser ми направи доста добри впечатления. Има някои предимства, които ми харесаха, сърчбара и адресната лента са в долната част. Което е доста добро предимство, защото е близо до клавиатурта, а не като останалите в горната част. Обаче аз имам много отметки запазени в Chrome, най-вече от настолния компютър. Затова исках да пробвам и други браузъри.

Инсталирах си Opera Mini.

Opera Mini не е никак малък и се справя доста добре щом става дума за бързина. Лично мен ме устройва.

 Друга важна част е съхранението на файлове – така наречения облачен хост. Google Disk е приложението което ни предлагат от Google. Аз обаче ще изпробвам и друго. Добре познатия на всички ни Dropbox и не чак толкова познатия Yandex.Disk.

Dropbox се предлага като приложение за вашия смарфон или таблет в Android Market и като програма за вашия настолен компютър с Windows версия. Така качвате снимки от смартфона а те се запазват на сървърите на Dropbox, а ако го имате и на персоналния компютър се свалят автоматично и там, умно а? Обаче Dropbox има ограничено място за съхранение на файлове около 3 до 5 гигабайта, освен ако не си платите за Pro версия, което е около 10 Долара месечно.

Обаче Yandex.Disk е точната алтернатива за мен. Тук също се изисква регистрация в Yandex.Ru, ако имате yandex mail, няма да ви е проблем ползването на услугата. С регистрацията получавате поща от вида vashiamail@yandex.ru, както и 10 гигабайта пространство, приложение за Android смартфони и таблети, както и Windows програма, която ни улеснява живота и споделянето на данни и файлове. Няма нужда да плащате за да увеличите пространството.

Навярно има и други приложения, които свободно могат да съперничат на Google Disk и вероятно са платени, но за сега тези двете ме задоволяват напълно.

Обаче аз обичам да слушам музика. Google Play Music е всичко, което искам, но не е това което искам за моето упражнение по премахване на зависимостта от Google Inc.

Пробвал съм доста приложения – Spotify Music би бил доста добър заместител, но работата е там, че той работи само когато потребителя е онлайн чрез wi-fy или 3G мрежа. Spotify също предлага услуга за сваляне на музика, но е платена, което не на всеки се нрави. Затова на всички ни остава да пробваме някое от безбройните музикални приложения налични в Android Market-а. След като Winamp player, вече не се предлага за андроид, остава да търсим друг подобаващ заместител.

Това е всичко за сега. Ако статията ви е била интересна и от полза, не пропускайте да я споделите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*